ARK nr. 115

I Juli 2017 tilrettelagde Arkivaristerne i samarbejde med Institut for Emancipationsvidenskab og Rødderne den Arkivariske Front tidsskriftet ARKs ethundredeogfemtende nummer. Publikationen var kulminationen på et længere arbejde der havde foregået på Afdeling for Emancipatorisk Cutup under Institut for Emancipationsvidenskab på Åby Bibliotek og ARoS. Dette arbejde bestod i gensorteringen af billedarkivet der i 2014 var rekvireret fra en affaldscontainer ved de æstetiske fag på Aarhus Universitet.

Arkivet har været brugt i forbindelse med forskning og undervisning siden grundlæggelsen af Institut for Kunsthistorie i 1952, men stammer fra før det og lader til at have været en blanding af flere tyske billedsamlinger. Arkivets 1500 billedplancher var reproduktioner af den vestlige kunsthistories væsentligste værker fra antikken til 1900. Bidraget til ARK bestod af en tilskæring, re-sortering og re-distribuering af billedarkivet i ARK nr. 115. Således er hvert nummer af ARK nr. 115 et unikt udsnit af billedarkivet i form af fire tilskårne billedplancher. Beskæringen af motiverne bestemmes altså af mødet mellem to arbitrære standarder; ARKs format og billedplanchernes format.

I hvert nummer findes desuden tre print vedlagt, disse er tekstuelle emancipationer af arkivets paratekstuelle kategoriseringer; forlag, fotograf, æra og kunstner foretaget på emancipationsmaskinen Pjerrot-Selectric-23-67.

tekst til arkiv

Benjamin Asger Krog Møller Asker Bryld Staunæs

%d bloggers like this: